26 май 2006

П Р Е С И Н Ф О Р М А Ц И Я

ФЕСТИВАЛ НА ФЕСТИВАЛИТЕ “МЕСЕМВРИЯ”, по идея на Продуцентска къща Едита и Община Несебър, се провежда за втори път.

Фестивалът популяризира по света най-добрите постижения в областта на културата, изкуството, обществено-политическия живот на Република България.

Новото през 2006 година е заключителният етап от Фестивала на българската популярна песен “Златна Месемврия”. Концертът-спектакъл на финалистите от конкурса ще се проведе на 1 юни от 21.00 часа в Амфитеатъра на град Несебър. На сцената ще видим Роберта, P.I.F., Соня Тодорова, G.R.A.S, Орлин Горанов, Група “032“, “Popcorn“, “Angel Sky“, Катина Серкеджиева, Емил Коларов.

Почетен гост на Фестивала ще бъде г-жа Бриджит Чарнота - началник сектор “България” в генерална дирекция “Разширяване” към Европейската комисия в Брюксел, която е лектор на дискусията “Ракурси в присъединяването на България към ЕС”.

В културния афиш на Фестивала е включена балетната трупа на Националната опера, която ще представи спектаклите “Who cares” по музика на Джорджи Гершуин и “Серенада” по музика на П. И. Чайковски. Националният балет е сред 60-те професионални трупи в света, които са избрани да изпълняват постановки на световноизвестния хореограф Джордж Баланчин. За първи път на Фестивала ще гостуват и две премиери: документалния филм за Националната опера и балет “Този паралелен свят”, продукция на Едита груп и новия роман на писателя Владо Даверов “Господин директорът на пристанището”. Във второто издание на Фестивала на фестивалите “Месемврия” ценителите на българското игрално кино могат да видят многократно награждавания филм “Лейди Зи”. Гости на събитието ще бъдат режисьора Георги Дюлгеров, продуцента Владимир Андреев и изпълнителката на главната роля Анелия Гърбова.

Несебър, признат за световен град от ЮНЕСКО, заслужава да се превърне в център на европейски филмови, театрални и музикални премиери, както и на място, където се раждат нови обществено-икономически и политически идеи.

Фестивалът на фестивалите Месемврия 2006 се провежда в дните на петдесетгодишния юбилей на Несебър като град-музей. Обичан курорт, значително културно-историческо средище и традиционен домакин на Фестивала на фестивалите “Месемврия”, Несебър се утвърждава като фестивален център с всяка изминала година.

Ако искате да усетите атмосферата на Фестивала, бъдете наши гости!

Фестивалът ще бъде открит с пресконференция на 1 юни 2006 година от 11.00 часа в Конферентния център на град Несебър.

За връзка Татяна Коларова 9441124 и 0888 234591

 

11 май 2006 г.

Полуфиналистите в „Златна Месемврия 2006“

Десетте песни, допуснати до финала на фестивала „Златна Месемврия 2006“, обявиха на пресконференция в БТА на 10 май организаторите — фестивалният комитет на Община Несебър и продуцентска къща „Едита Груп“. Победителят ще бъде определен на 1 юни в летния театър на Несебър, където той ще получи статуетка, изработена от скулптора Ставри Калинов. Това сподели за „СветЪ“ Анелия Дошева, президент на „Едита Груп“.

Освен призовите три места е учредена и една специална награда, която тази година е на името на „патриарха на българската естрада“ — Йосиф Цанков. Идеята е всяко следващо издание на фестивала да има такава награда, посветена на голям български музикант или изпълнител.

Конкурсната вечер ще е последвана и от издаването на компактдиск, в който ще бъдат включени всички участници от финала, обещаха още организаторите. Замислено е и заснимането на своеобразен мейкинг — филм за фестивала с епизоди от подготовката на изпълнителите, работата на журито, трескавите очаквания и всичко онова, което остава „зад завесите“ на сценичните изяви.
„Златна Месемврия“ се провежда в рамките на „Фестивала на Фестивалите — Месемврия 2006“, където се очаква концерти да изнесат световноизвестните група „Fifty cents“ и Стинг. По-добре е да се популяризират българските участници във фестивала, а не чужди звезди, коментира Владо Даверов, член на журито на фестивала. Още повече че амбициите на организаторите са да възродят българската популярна песен, като съхранят нейните традиции и отворят нови възможности за развитието ù. Интересното е, че три поколения български творци — ветерани, настоящи звезди и дебютанти, ще демонстрират своето изкуство на обща сцена в името на новата българска музика. За популяризирането на фестивала и участниците в него фестивалният комитет и „Едита Груп“ заявиха, че ще разчитат най-вече на медиите и преди всичко на своите партньори: „Дарик радио“, ТВ7 и ИММ „Светъ“.

На 7 април т.г. в НМУ „Любомир Пипков“ приключи първият тур на „Златна Месемврия“. Авторитетното жури в състав: Митко Щерев, Румен Бояджиев, Владо Даверов, Николай Кънчев, Данислав Кехайов, Петя Буюклиева, Иван Ненков, определи петнадесет песни. Вторият тур се проведе на 9 май в новата концертна зала на музикалната гимназия. Петнадесетте песни бяха представени този път на живо и пред публика, като до третата фаза бяха допуснати десет от тах. Една от песните стигна до финала чрез гласуване от страна на зрителите. Тя е със заглавие „Дай ми знак“, а нейни изпълнители са младежите от група „032“.

Песните, допуснати за участие в третия тур на „Златна Месемврия“, са:

1. „От утре“ на Емил Коларов

2. „Носталгия“ на Соня Тодорова

3. „Моряк и бряг“ на Орлин Горанов

4. „За теб“ на Роберта

5. „Помниш ли?“ на група „G.R.A.S.“

6. „Всеки ден“ на група „P.I.F.“

7. „Дай ми знак“ на група „032“

8. „Губиш ме“ на група „Angel sky“

9. „Вуду кукла“ на Катина Серкеджиева

10. „Жестокият ден“ на Тони Георгиев

 

5 май 2006 г.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

10. 05. 2006 - 11.00 ч. - Пресклуб БТА

Фестивалът “Златна Месемврия” е организиран от Община Несебър и Продуцентска къща “Едита Група” и се провежда в рамките на “Фестивала на Фестивалите – Месемврия 2006 “. “Златна Месемврия” има амбицията да възроди българската популярна песен, като съхрани най-добрите традиции и отвори нови възможности за нейното развитие и креативност в духа на съвременните условия.

На 7 април 2006 година в Националното музикално училище “Любомир Пипков” град София приключи първия тур на Фестивала “Златна Месемврия”. Селекцията на песните-претенденти в конкурса протече при пълна прозрачност, безкомпромисност и анонимност. Авторитетно жури в състав: Митко Щерев, Румен Бояджиев, Владо Даверов, Николай Кънчев, Данислав Кехайов, Петя Буюклиева, Иван Ненков определи 15 песни, които продължават да се състезават във втория тур на музикалния фестивал “Златна Месемврия”.

Всеки фестивал e уникален и открива своите таланти. Интересното за Фестивала “Златна Месемврия” е, че три поколения български творци демонстрираха своето изпълнителско изкуство, пренебрегвайки генерационните различия, три поколения-ветерани, звезди, надежди и дебютанти ще бъдат заедно на една сцена, в едно състезание на идеи и гледни точки за изкуството днес и утре, в името на новата българска песен и българската публика.

Вторият тур на Фестивала ще се проведе на 9 май от 19.00 часа, в Новата концертна зала на Националното музикално училище в София, ул. “Оборище” 17. Петнадесетте песни ще бъдат представени на живо пред публика, една от песните с гласуване от публиката ще бъде определена за участие в третия тур на Фестивала. На сцената ще видим Маргарита Хранова, Десислава Горгиева, Соня Тодорова, Станислав Найденов – Спенс, Роберта, P.I.F., G.R.A.S, Група “032“, Александър Дойчев – Pro-X, “Popcorn“, “Angel Sky“, Орлин Горанов, Мария Бъчварова, Катина Серкеджиева, Георги Анастасов.

Медийни партньори на събитието са: Дарик радио, ТВ 7, Интернет младежка медия “Светъ”.

Пресконференцията ще се състои на 10. 05. 2006 година от 11.00 часа в БТА. На нея ще бъдат оповестени финалистите на Фестивала.

 

17 април 2006 г.

Фестивала на фестивалите “Месемврия”

Организационният комитет на Фестивала на фестивалите “Месемврия” и Община Несебър обявяват учредяването и провеждането на Първия фестивал на българската популярна песен “Златна Месемврия”.

 

Песенният фестивал “Златна Месемврия” има за цел:

• да издига престижа и обществената значимост на българската популярна музикална култура

• да стимулира и популяризира творчеството в създаването на нови български песни

• да подкрепи изпълнителите в налагането на качествен и модерен български репертоар

• да стане средище за творчески срещи и обмен на идеи

 

За провеждането на Фестивала “Златна Месемврия” се учредяват Фестивален комитет с председател Николай Трифонов – кмет на Община Несебър, Обществен съвет с председател Миглена Щерионова – главен секретар на Община Несебър и Секретариат.

   
 
  Моля инсталирайте подходящия филтър  

 

ОФИЦИАЛЕН МЕДИЕН ПАРТНЬОР НА

ЗЛАТНА МЕСЕМВРИЯ 2006